Sporten of bewegen bij Dynamyk, individueel en / of in groepsverband, is dé manier om fit en gezond te blijven!

Bij Dynamyk wat er op het gebied van bewegen heel wat te beleven! Op deze pagina vind je een overzicht van ons totale aanbod. Zit er wat voor je bij wat je interesse wekte, meld je dan aan, of kom gerust eens een (gratis) proefles meedraaien. Je bent van harte welkom bij:

Smurfen: kinderen van 2,5 tot +/- 4,5 jaar

Tijdens de gymles doen de kinderen veel bewegingservaringen op. Ze (leren) springen, rollen, klimmen en klauteren. Verder doen we veel evenwichtsspelletjes en spellen met ballen. Zo leren de kleintjes hun eigen lichaam kennen.

Juist in deze leeftijdsfase maken de kinderen een enorme ontwikkeling door, ieder op eigen wijze en in eigen tempo. Hierdoor zie je (mogelijk) grote verschillen tussen kinderen in hun ontwikkeling in deze fase. Wij houden nauwlettend rekening met de eigen, unieke ontwikkeling van ieder kind.

Door het met elkaar (samen) werken, leren onze Smurfen om rekening met elkaar te houden, elkaar te helpen en samen oplossingen te vinden. En soms: op hun beurt wachten. We richten ons tijdens onze lessen ook op specifieke zintuigprikkels, bijvoorbeeld de tastzin en het evenwichtsorgaan.

De lessen zijn onder begeleiding van gediplomeerde trainsters en assistenten. We bieden 2x per jaar de mogelijkheid  om het Nijntje Beweegdiploma te halen.

Tuimelaars: kinderen van 4 tot +/- 6 jaar

Kleuters hebben plezier in bewegen. Ze maken enorme ontwikkelingen door, waarbij “de drang” tot bewegen erg belangrijk is. Helaas hebben veel kinderen vaak te weinig ruimte om optimaal te kunnen bewegen – of worden ze geremd, door angstige ouders.

Bij kleutergymnastiek proberen wij te voldoen iedere kleuter zijn/haar bewegingsbehoeften. Ja, inderdaad: van ieder individueel kind. Wat ieder kind is weer anders. Zo kan het zijn dat het ene kind is om over de kop te gaan, het andere kind hoogtevrees heeft en een derde kent bijvoorbeeld juist géén enkele vrees kent.

Bij kleutergymnastiek bieden we de kinderen situaties die ieder kind op zijn eigen niveau kan beleven. Zodat ieder kind zich, op z’n eigen tempo, in zijn/haar eigen mogelijkheden ontwikkelt. En hierbij proberen wij als leiding kinderen te stimuleren door stapsgewijs, steeds een stapje verder te gaan.

De lessen zijn onder begeleiding van gediplomeerde trainsters en assistenten. We bieden 2x per jaar de mogelijkheid  om het Nijntje Beweegdiploma te halen.

Meisjesgym: vanaf 6 tot +/- 12 jaar (2 groepen)

Gymnastiek is een van de meest veelzijdige sporten. Het is de sport die de meeste diversiteit in beweging biedt en daardoor zeer goed voor de lichamelijke ontwikkeling. Gym versterkt de lichamelijke kracht, lenigheid, evenwicht en het zelfvertrouwen. De lessen zijn gevarieerd en uitdagend.

Tijdens de les worden verschillende gymtoestellen afwisselend gebruikt: brug, balk, bok, ringen, lange mat of gewoon de vloer. Hierdoor komen alle mogelijke bewegingen aan de orde. Ook gebruiken we regelmatig de Airtrack*. Naast losse oefeningen te leren om beter te worden, zijn wij ook bezig voor wedstrijden. Plezier en ontwikkeling staan voorop! Nadat we hard getraind hebben sluiten we af met een leuk spelletje.

Meisjes 1: 6 t/m 9 jaar
Meisjes 2: 9 en ouder

 

* Wat is een Airtrack?

Plat gezegd, is de Airtrack een opgeblazen lange mat, waarmee beter kunt springen. Een Airtrack is de evolutie van de oude opblaasbare tumblingbanen. De Airtrack is echter volledig plat omdat de boven- en onderkant bij elkaar worden gehouden door duizenden dunne draadjes. Hij is door de ingebouwde ventielen op te blazen met elektrische pompen.

Jongensgym: vanaf 6 tot +/- 12 jaar (2 groepen)

Jongens hebben een andere motoriek dan meisjes. Om deze reden is er binnen Dynamyk een aparte groep voor gym voor jongens. Hier leren ze hoe ze bijvoorbeeld in touwen omhoog (en omlaag) klimmen of hoe te zwaaien in de ringen. Maar springen op de tumblingbaan of trampoline is een van de onderdelen. Bij jongensgym proberen we alle basis aspecten van bewegen aan te leren. Hier komt niet alleen toestelturnen aan bod, maar er is ook tijd voor spelletjes.

Gymnastiek stimuleert de jongens om op een leuke, veilige manier, nieuwe ervaringen op te doen en vooral ook om plezier te hebben in bewegen. Een les bestaat uit een uurtje lekker sporten met o.a. klimmen, rennen, springen en toestelgymnastiek om dan af te sluiten met een balspel of tikspel. Op deze manier stimuleren we aspecten als kracht, coördinatie, lenigheid en evenwicht. Tijdens de lessen proberen we de jongens spelenderwijs uit te dagen zodat ze leren hun grenzen te verleggen. Maar wat we naast het aanleren van nieuwe skills minstens zo belangrijk vinden: plezier! “Onze” jongens moeten vooral gewoon tevreden naar huis gaan, met het contente gevoel dat ze lekker hebben gegymd.

Het leuke van een gymnastiek-uur voor jongens is dat ze bewegen samen met andere kinderen. Zo leren, in een sportieve en tegelijkertijd ontspannen sfeer, rekening met elkaar te houden.

De lessen zijn onder begeleiding van 2 trainsters. Elk jaar is er de kans om mee te doen aan een (fun)wedstrijd.

Jongens 1: 6 t/m 9 jaar
Jongens 2: 9 en ouder

Dames: conditie en krachttraining

Tijdens de conditietraining bieden wij een totaalprogramma aan bestaande uit diverse (grond-) oefeningen. Hierbij maken we bijvoorbeeld gebruik van steps, elastieken, gewichten – alles waarbij alle spieren aan bod komen, op een verantwoorde manier.

Deze trainingen vormen een pittige, maar vooral ook leuke manier om lang(er) gezond blijven. Richtpijl is hierbij om de conditie op peil te houden of te verbeteren.
We sluiten de trainingen af met een spel, zoals volleybal, basketbal, tjouckbal etc.

Bewegen op Muziek: 55+ (dames & heren)

Bewegen op maat, voor 55-plussers die niet met sport- en/of spelgroepen kunnen of willen meedoen. Aan de orde komen o.a. lessen met of zonder materialen. Denk aan: pilates, yoga, conditie circuit, evenwicht en coördinatie, balansoefeningen, en spelvormen. Grondoefeningen kunnen we vertalen naar oefeningen i.c.m. een stoel. Ons streven is het vergroten van de zelfredzaamheid, conditie / uithoudingsvermogen, kracht en lenigheid.

Bewegen is goed voor elke leeftijd, maar zeker als je ouder wordt. Reden genoeg om ook op oudere leeftijd zoveel mogelijk te (blijven) bewegen. Bij de Senioren lessen staat niet de prestatie centraal, maar het ontdekken van de eigen bewegingsmogelijkheden op latere leeftijd.

De effecten van gezond bewegen zijn:

  • (meer) beweging vermindert de kans op het krijgen van stijve spieren en gewrichten
  • beweging bevordert de gezondheid en levert een essentiële bijdrage aan het behoud van een goede mobiliteit
  • beweging zorgt ervoor dat je je lichamelijk én psychisch fitter voelt
  • beweging is tot op zeer hoge leeftijd mogelijk, bij ieder niveau (aangepast sporten)

/////

Spierkracht helpt tegen veroudering:
  • Spieren zijn nodig om te ademen, lopen, traplopen en om niet te vallen. Elke beweging die je maakt, kost spierkracht
  • Spieren zijn “voorraadkasten” van eiwitten. Wanneer je ziek wordt, heb je eiwitten nodig voor je herstel
  • Spieren zitten vol immuun cellen, welke in actie komen als je lichaam wordt aangevallen door een bacterie of virus. Spieren spelen dus een belangrijke rol je immuunreactie
  • Spieren houden je glucosespiegel op peil. Mensen met diabetes hebben dan ook vaak weinig spiermassa.
Test je spierkracht

Om je spierkracht te testen gebruiken artsen vaak de grijpkrachttest, waarbij je met een hand in een krachtmeter knijpt.

Maar je kunt het ook heel gemakkelijk zelf testen:

  1. Tel hoe vaak je binnen 30 seconden uit een stoel kunt opstaan zonder je handen te gebruiken. Lukt dat minimaal 15 keer, dan zijn jouw conditie en spierkracht goed!
  2. Kun je in een vlot tempo vijf etages de trap op lopen zonder buiten adem te raken? Dan zijn jouw conditie en spierkracht goed!
Sterke spieren zijn essentieel voor een gezond lichaam, juist bij het ouder worden

Je kunt zelf je spiermassa opbouwen. Dit doe je door te bewegen en eiwitten te eten. De Gezondheidsraad geeft met hun beweegnorm aan hoeveel je minimaal moet bewegen om gezond te zijn / blijven. De beweegnorm is vijf keer per week 30 minuten matig tot intensief bewegen, plus minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, gecombineerd met balansoefeningen.

‘Mensen overschatten hoeveel ze bewegen’, zegt Maier. Andrea Britta Maier (Aurich, Duitsland, 19 april 1978) is verouderingsonderzoeker en hoogleraar Gerontologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en hoogleraar Interne geneeskunde. ’80 procent denkt dat ze voldoende bewegen, maar slechts 21 procent haalt de beweegnorm. Een goedkope stappenteller of een gratis app geeft een aardig beeld van de bewegingsduur. Maar is het intensief genoeg? Dat kun je checken met een sporthorloge met hartslagmeter.’

Sterke spieren, sterke botten

Je zou het niet meteen denken, maar je botten hebben ook profijt van een goed stel spieren. Wie zijn spieren uitdaagt, “trekt” aan de botten, en door deze extra belasting worden je botten steviger. Met het ouder worden verliezen veel mensen botmassa. Het is daarom belangrijk om dit niet te beschouwen als “normale slijtage”, vindt bovengenoemde Andrea Maier. ‘Blijf in beweging zodat die botten stevig blijven. Vroeger hadden artsen een andere norm voor botdichtheid voor oudere mensen. Hiermee accepteerden ze in feite het botverlies op leeftijd. Dit doen hedendaagse artsen niet langer. Maier: ‘Een lage botdichtheid geeft meer risico op breuken, of je nu 30 of 80 jaar bent. Osteoporose (of: botontkalking) is feitelijk niet normaal, ook niet als je ouder bent. Je kunt bij een lage botdichtheid dus maar beter medicijnen gebruiken… Of krachttraining gaan doen; want sterke spieren maken botten sterker.’

Gewrichtsvloeistof

Tussen de twee beenderen van het gewricht bevindt zich, in een holte die begrensd wordt door het synoviaal slijmvlies, de gewrichtsvloeistof. Deze vloeistof is stroperig en zorgt ervoor dat het gewricht zich extra soepel kan bewegen. Je zou het als een soort smeerolie kunnen zien: schokken worden opgevangen en wrijvingen worden tot een minimum beperkt. Zodoende zal er geen slijtage van de gewrichtsvlakken optreden. Deze vloeistof wordt aangemaakt door bloedvaten in het gewrichtskapsel en zorgt ervoor dat wrijving tot een minimum wordt beperkt en treedt er geen slijtage op. Bewegen, zoals conditie en krachttraining, zorgt voor nieuwe aanmaak van deze zeer belangrijke gewrichtsvloeistof zelfs op hogere leeftijd!

Lees meer over gewrichten op wikipedia.org

Hoe meld je je aan?

Voor aanmeldingen van peuters graag bellen naar Marike of Aafke (058-2532052). Het aantal plaatsen is beperkt, met name bij de Smurfkes. Bij de overige groepen is genoeg plaats.
Leden worden toegelaten op volgorde van aanmelding.

Proefles!

Kom gerust een keer of twee gratis meedoen:
mail bestuur@dynamyk.nl om je aan te melden voor je proefles.

Contributie / kosten

  • Gymlessen voor jeugdleden: € 10,00 / maand
  • Turnen jeugdleden + selectie: € 19,00 / maand
  • Volwassen leden (18+) en Bewegen op Muziek: € 15,00 / maand

Naast de maandcontributie wordt 1x per jaar de bondscontributie geïnd. Dit bedrag wordt per jaar vastgesteld en wordt elk jaar aangepast aan de tarieven van de bond (KNGU). In 2024 is dit € 28,00 per kind t/m 15 jaar en € 34,00 voor 16 jaar en ouder. Nieuwe leden betalen het aantal kwartalen dat ze lid zijn van de bondscontributie. Ook tijdens de vakanties is contributie verschuldigd. Er zijn ook kosten aan de wedstrijden verbonden. Deze kosten verschillen per wedstrijd. Voor vragen hierover, neem contact op met de betreffende leiding.

Kleding

Kleding dienen ouders/verzorgers zelf aan te schaffen. De turnkleding van Dynamyk is verplicht vanaf groep 1 voor de jeugdleden. Lees hierover meer op onze pagina Lidmaatschap.

Lesrooster

MAANDAG

Tuimelaars 
14.30 – 15.15 uur
Marike / Aafke

Smurfkes 
15.15 – 16.00 uur
Marike / Aafke

Jongensgroep 1
16.00 – 17.00 uur
Marike Santhuizen

Jongensgroep 2
17.00 – 18.00 uur
Marike Santhuizen

WOENSDAG

Dames 45+
19.00 – 20.00 uur
Muriel Jonkman

Dames 18 – 45 jaar
20.00 – 21.00 uur
Muriel Jonkman

DONDERDAG

Meisjes: onderbouw 1 (6 – +/- 9 jaar)
14.30 – 15.30 uur
Naomi Wilpstra

Meisjes: onderbouw 2 (vanaf +/- 9 jaar, i.o.m. met de juf)
15.30 – 16.30 uur
Naomi Wilpstra

Selectie: middenbouw 1
16.30 – 17.30 uur
Naomi Wilpstra